Længe før jeg debuterede som forfatter, udgav min bror Reinhard Klahn sin første roman, ungsdomsromanen Tanja på hjernen om 14-årige Peter, der skal begå sig i en ny ottende klasse, men samtidig trækkes med sin rablende far. Reinhard excellerer i at anlægge skæve vinkler på dybe emner.

Man skulle næsten tro, han også havde læst følgende:

'... jeg husker, jeg engang spurgte hende, om hun troede, jeg ville blive forfatter. På sin typiske kryptiske facon, som fortryllede os alle, svarede hun: "Nej." Jeg forstod det som et ja ...'

Woody Allen slipper af sted med det vrøvl, vi andre ville få en rød streg i margenen for. Han gør det kunstfærdigt og - ikke mindst - gennemført. Selvskrevet: paradoks på et højere plan.

On the Road tager sig selv anderledes seriøst. Jack Kerouac påstod selv, han skrev den på tre uger, og at der ikke skulle redigeres et komma, fordi ordene var guddommelige. Det har jeg nu alligevel en ulmende mistanke om, de blev, men historierne om historien er med til at give bogen kolorit.

Som den om, at han på forhånd klistrede papir sammen i endeløse baner, så han ikke undervejs blev afbrudt i skriveprocessen, hver gang der skulle indføres et nyt ark i maskinen. Husk på, at computeren endnu ikke var opfundet. Man skrev på dens forløber: det, vi kaldte en 'skrivemaskine'. Skrivemaskinen klarede sig uden hukommelse; teksten blev ved en mekanisk proces downloadet direkte fra tastaturet til den indbyggede printer, som normalt skulle fodres med ét ark ad gangen.

Jeg har siden tænkt, hvorfor han ikke anskaffede sig en rulle telexpapir, der kom i baner på 100 meter. (Ikke fordi han skyldte mig en forklaring. Jeg er glad for, han skrev bogen i stedet for at bruge tiden på forklaringer. Da han først var blevet berømt og begyndte at forklare sig, gik det helt galt for ham.)

Kickwriting kaldte han processen: at skrive spontant og nonstop. Tre uger, så var manuskriptet færdigt. Blot ikke i første tilløb så vidt jeg forstår. Før historien var der i ét hug, havde han skrevet utallige udkast og versioner - mens han i ti år kæmpede for at få den udgivet. Det sidste er noget, vi andre, knap så guddommelige forfattere kan forholde os til.

Først bruger man et år på at få sin roman til at skinne, og bagefter tror journalisterne stadig, man har gemt guldkornene til netop deres interview, observerede den anderledes veltalende John Updike senere - i et interview. 'To give the mundane its beautiful due', formulerede han et af sine mål: at vise det jævne respekt (i min fortolkning).

   Mens Updikes forfatterskab voksede oven på fænomenet Run Rabbit Run, var Kerouc død for længst, 47 år. Mark Twain skrev ikke nævneværdigt, efter han var fyldt 56, bemærkede Kurt Vonnegut, da han havde nået samme bibleske alder. Stof til eftertanke, her hvor man selv nærmer sig de ... regne, regne ... Født i 1960, og vi skriver 2019 ...

"Willy Vlautin is one of the bravest novelists writing. Murderers, cheats, sadists, showy examples of the banality of evil, are easy, but it takes real courage to write a novel about ordinary good people. They don’t fit into the cynic’s little boxes — they’re way too big."

Stof til eftertanke. Jeg for estiller mig, at John Updike ville have været smigret over udtalelsen, men den gælder altså nævnte Willy Vlautin, årgang 67. Han plejede at kigge forbi Voxhall i Århus, i skovhuggerskjorte og med sit country-orkester Richmond Fontaine, men det er nu en tid siden. Desværre. Northline, Lean on Pete og The Motel Life er den slags bøger, jeg selv kunne ønske at have skrevet. Klovtoft, Sønderjylland omplantet til Reno, Nevada. Og The Free om krigsvetranen, der kæmper sig ud af sit koma med det ene formål at begå selvmord. Det er barskt. Og vedkommende.

Velvet Underground solgte ikke mange plader, men alle der lyttede til dem, begyndte pludselig selv at spille rockmusik, hed det dengang, jeg var dreng. En bog, der for lang tid siden fik mig til tasterne, er Villa Sunset. En krimi uden døde, men ikke uden ofre. Anderes Bodelsen serverer det store bedrag så skarpt og så underspillet, at jeg stadig læser den. Gang på gang på gang. Bodelsen kunne vrænge, så det kun sås i mundvigene, skrev en anmelder. Villa Sunset er en kort roman, men en stor fortælling. Klassiker og forbillede for mig: Forfatteren udtrykker en holdning uden at prædike.

I Villa S unset er det kynikerne, der vinder - anderledes end i Lucky Luke, hvor helten holder på western-genrens klassiske dyd: kun at skyde i selvforsvar. Hollywoods revolverdueller stivnede til en kliche, længe før jeg blev dreng, men selve etikken er værd at holde fast i. Vi kan holde med helten, vi kan beundre ham/hende eller føle medlidenhed - men den, der trækker først, mister vores respekt.

Sådan er det også i krimigenren. Myten om Bonnie & Clyde lever, mens sheriffen, der sammen med sine folk lokkede dem i baghold og skød, før han spurgte, sidder i livsvarig parentes. Beviset skal være helt vandtæt, før vi er fuldt ud tilfredse med opklaringen. Jo vanskeligere gåden er at knække, desto større bliver tilfredsheden. Columbo var TV-detektiven, der ikke blot gennemskuede de mest perfekte mord, men afslørede skurken med skurkens egne midler. Hulemanden gør det mod alle paranoide odds i George Dawes Greens roman af samme navn. Person- og miljøskildringen er perfekte - fint nok - men bevisførelsen til sidst siger spar to. Overrumplende, genial og logisk. Wow!

George Dawes Green er ikke den, der spytter en roman ud hvert eneste år. Mellem Hulemanden fra 1994 og hans tredje roman gik der femten år, men han skyndte sig dog med at skrive det, nogen kalder ’den svære to’er’. Han gjorde det på en lidt anden boldbane. Thrilleren The Juror fra 1995 dokumenterer Greens udprægede bevidsthed om to af spændingslitteraturens genrer: hhv. krimien og thrilleren.

Begge hovedpersonerne agerer med livet som indsats, men hvor Hulemanden kaster sig ud i kampen for at afsløre gerningsmanden, gør Nævningen det for at standse ham.

Hver brik i skakspillet skal udføre sin rolle, citerer Robert Harris matematikeren G.H. Hardy som indledning til Enigma, hans roman om de engelske kodeknækkere i 2. verdenskrig. Hvad selve kryptograferingen angår, står computerne på spring til at overtage arbejdet. De menneskelige følelser skal der andre evner til at forstå, lærer den unge matematiker Thomas Jericho på den hårde måde. Hans kæreste har udleveret hemmelige dokumenter til fjenden, før hun selv forsvandt, ser det ud til. Heldigvis får Jericho hjælp af en talenteret veninde. I horisonten aner man, at kvinderne ligeledes står på spring - til at indtage det, der tidligere var mændenes domæne.

Når det har moret ham at skrive en historie, må den også være morsom at læse, ræsonnerer Stephen King i – hvis jeg husker ret – On Writing. Helt så nemt synes jeg ikke, det hænger sammen. At en kok har moret sig med at pøse ingredienser i maden, gør den ikke nødvendigvis spiselig.

En god historie må gerne være godt fortalt. Som læser værdsætter jeg forfattere, der har ulejliget sig med at redigere deres indfald. For mere end ti år siden kunne man følge Steen Langstrups proces på hans hjemmeside, da han skridt for skridt planlagde Panzer, efterfølgeren til Stikker: forberedte strukturen og kapitlerne og sidenhen skrev dem.

Det kom der to ualmindeligt velkomponeret thriller ud af. Stikker handler om en modstandsgruppe, der kommer under pres. En af dem kollaborerer med tyskerne – men hvem? Spørgsmålet ulmer fra første side, hvor en sabotage slår fejl; svaret afsløres først i sidste linje, da stikkeren banker på Gestapos dør.

Historien handler om liv og død, og det føles. Stikker ligger højt i min top ti over alle tiders læseoplevelser, fordi Steen Langstrup skærer ind til benet. Hvis han ovenikøbet har moret sig med at skrive den, så bare desto bedre.

"Do you understand 'An eye for an eye, a tooth for a tooth'?'"

"I've heard it," Chee said.

"Don't you believe in justice? Don't you believe that things need to be evened up?"

Chee shrugged. "Why not?" he said. As a matter of fact the concept seemed as strange to him as the idea that someone with money would steal [...]. Someone who violated basic rules of behavior and harmed you was, by Navajo deftinition, "out of control." The "dark wind" had entered him and destroyed his judgment. One avoided such persons, and worried about them, and was pleased if they were cured of their temporary insanity and returned again to hozro. But to Chee's Navajo mind, the idea of punishing them would be as insane as the original act. He understood it was a common attitude in the white culture, but he'd never before encountered it so directly.

Tony Hillerman: The Dark Wind er en ud af vel godt en snes krimier om Navajo Tribal Police-betjenten Jim Chees univers i det sydvestlige USA. Forbrydelserne er barske, men Tony Hillerman formår at gøre politimanden til en helende figur.

Bruce Wayne blev til Batman, fordi gangstere myrdede hans forældre; Scarlett o’Hara svor aldrig mere at gå sulten i seng. Fortiden præger karaktererne, og somme tider stjæler baghistorien hele rampelyset.

Da Harper Lees Pulitzerprisbelønnede roman To Kill a Mockingbird udkom i 1960, mødte vi sydsatatsadvokaten Atticus Finch som manden, der redder en sort mand fra en hvid piges falske beskyldnnger. Der gik 55 år, før offentligheden forstod, at dramaet oprindeligt kun havde figureret som underplot i romanen Go Set a Watchman, som Harper Lee holdt skjult for offentligheden til kort før sin død i 2015.

Go Set a Watchman er ikke nogen litterær åbenbaring, men tilsammen giver de to bøger et fantastisk indblik i forfatterens værksted. Kun ved at sætte sig til skrivemaskinen en gang til var det lykkedes Harper Lee at ekstrahere historiens kerne. Samtidig var det gennem arbejdet lykkedes Lee at finde sit eget moralske ståsted.

Mens Go Set a Watchman stadig argumenterede for raceadskillelsne i 1950'ernes Alabama, udviklede Harper Lee sig gennem skriveprocessen til den forkæmper for lighed, vi andre voksede op med.

Omskrivning er stikordet, også når det gælder filmatiseringer.

”Filmen var ikke helt som bogen,” kan udtrykke skuffelse, når inkarnerede læsere ikke fik alle bogens detaljer projiceret på skærmen. Omvendt lykkes nogle de bedste oplevelser, når filmen med held genfortæller historien på sin egen måde. Da Hossein Amani skrev manuskriptet til Drive efter romanen af samme navn, gav han både plottet og helten en helt ny episk dybde.

Karakterens motivation spiller en rolle. I bogen er Driver dum nok til at lade sig lokke i uføre af en luder og en lommetyv. I filmen ender han også i uføre, men fordi han prøver på at beskytte sin kærestes lille søn – selv om det er sønnens far, der har dummet sig.